Cukier
David Hawkins, znakomity badacz ludzkiej świadomości, psychiatra i terapeuta w swojej książce „Przywracanie zdrowia” pisze o hipoglikemii czynnościowej jako jednej z głównych przyczyn fizycznych wywołujących ogólny strach i lękliwość. Zaburzenie to jest związane z obniżonym cukrem we krwi i nadmierną reakcją organizmu na jego podaż. Jak pisze:
„Nagły spadek cukru we krwi może spowodować wystąpienie takich reakcji emocjonalnych jak złość, wściekłość, strach, drgawki, panika, a nawet przemoc”.
Łatwym sposobem na zdiagnozowanie u siebie tego zaburzenia jest odstawienie na minimum tydzień (choć wystarczy już 5h, by zobaczyć różnice) wszelkiego rodzaju cukrów i alkoholu. Jeśli lęk i inne negatywne emocje po tygodniu znikną, oznacza to, że cierpieliśmy na to zaburzenie. Z praktyki Hawkinsa, którą opisuje, na przestrzeni wielu lat aż 25% jego pacjentów zostało wyleczonych tylko dzięki odstawieniu cukru i alkoholu.
Odstawiając cukier pamiętaj, że mam na myśli wszystkie produkty, które go zawierają, a nie tylko biały rafinowany do herbaty i kawy. Produkty mączne, wiele gotowych potraw, napoje (nawet woda smakowa) oraz owoce – one wszystkie zawierają cukry.
Małe ostrzeżenie. W ciągu pierwszych 5h od odstawienia wszelkich cukrów, jeśli posiadasz to zaburzenie, mogą pojawić się silne reakcje emocjonalne znane z odstawiania ciężkich narkotyków. Musisz je przetrwać.
Kawa
A w zasadzie kofeina, którą kawa zawiera. Kofeina wywołuje pobudzenie wyższych ośrodków nerwowych, a w dużych dawkach oddziałuje na rdzeń kręgowy. Na układ nerwowy wpływa poprzez zwiększanie wydzielania neuroprzekaźników, w tym najważniejszych dla doznawania lęków – noradrenaliny i adrenaliny. Oznacza to, że kofeina powoduje silne uczucia niepokoju, lęku i rozdrażnienia. Dla ciała osoby z już podwyższonym wydzielaniem przez chroniczną bojaźliwość (i przewlekły stres) kortyzolu oznacza to niebotyczny wysiłek i ryzyko wielu dolegliwości, zarówno fizycznych jak i emocjonalnych.
Jeśli zależy ci na uwolnieniu się od lęków, to odstaw całkowicie kofeinę na okres kilku miesięcy. Uważaj, bo oprócz kawy znajdziesz ją również w herbacie, coli, napojach energetyzujących, oraz niektórych lekach i suplementach odchudzających. Podobnie jak przy odstawieniu cukru i tu pierwsze dni mogą wzmóc złe samopoczucie i nasilić lęki. Trzeba to wytrzymać, pomocne w tym będzie 9 sposobów bycia uważnym.
Stresogenne pożywienie
To pożywienie które wzmaga wydzielanie już wspomnianych kortyzolu i adrenaliny, substancji odpowiedzialnych za doznawanie lęku. Zaliczamy do nich potrawy smażone, wysoko przetworzone z dużą ilością konserwantów i sztucznych dodatków (gotowe jedzenie, mięso itp.), kawa, herbata oraz alkohol.
Mięso poza tym mocno zakwasza organizm, które u wielu osób może wywoływać dodatkowe rozdrażnienie, a przez to, że bardzo wolno się trawi dłużej podtrzymuje nieprzyjemne emocje, i co najważniejsze, umysł staje się „cięższy”, trudniej jest o uważność, koncentracje i uwalnianie emocji lęku (kluczowy sposób z radzeniem sobie z lękiem)
Surowe, zimne jedzenie
Choć surowe, naturalne jedzenie jest zdrowe (o tym za chwilę), a moda na tzw raw food, w Polsce znany jako witarianizm staje się coraz bardziej popularna, to nie zawsze musi być odpowiednia na dłuższą metę. W ajurwedzie, systemie medycyny indyjskiej, rozróżnia się cztery typy psychofizyczne, każda o innych właściwościach i potrzebach fizycznych, w tym dietetycznych. Jeśli jesteś wg tego systemu typem o nazwie vata, to jedzenie zbyt wielu surowych i zimnych potraw jak surówki i owoce będzie tylko nasilało lęki. Osoba o tym typie dla łagodzenia objawów lęku powinna jeść dużo ciepłych potraw (w tym zdrowych zup) i napojów. Jeśli chcesz poznać swój typ i dokładne zalecenia odsyłam do znalezienia informacji w Internecie, na wielu stronach poświęconych ajurwedzie można znaleźć proste testy pozwalające sprawdzić swój typ i wskazówki dotyczące sposobu odżywiania.
PRODUKTY SPOŻYWCZE ŁAGODZĄCE LĘK
Owoce i warzywa
Potrawy ze świeżych warzyw, przyrządzane w domu lub w restauracji, bez sztucznych dodatków, pełne witamin i substancji odżywczych, z dużą ilością błonnika, chlorofilu i szybko trawione, nie zalegające w żołądku i jelitach – to klucz do diety obniżającej poziom stresu i lęków. Do wspomnianych warzyw należy dodać też owoce, kiełki zbóż, zioła, orzechy, suszone owoce, kasze (która działa kojąco na układ nerwowy) i rośliny strączkowe.
Soki/koktajle warzywne i owocowe
Naturalne soki ze świeżych warzyw i owoców świetnie oczyszczają, działają przeciwzapalnie, są źródłem całej gamy minerałów i witamin oraz błonnika który skutecznie czyści jelita z zalegających w nim resztek. Do koktajli warto dodawać zielone liście pełne chlorofilu (szpinak, jarmuż, kapusty itp.), dynie, słonecznik czy siemię lniane. Takie koktajle dodadzą ci naturalnej energii (w przeciwieństwie do kofeiny), a jeśli będziesz robił je na bazie banana, bogatego w tryptofan, który jest wykorzystywany przy produkcji serotoniny oraz selera naciowego zawierającego związki uspakajające, to masz świetny naturalny sposób na łagodzenie swojej lękliwości.
Czekolada gorzka
Polifenole, które zawiera gorzka czekolada łagodzą lęki i uspokajają. Zawarte w niej kakao zawiera bardzo dużo magnezu, który chroni przed stanami lękowymi i rozdrażnieniem. Jedz regularnie kilka kostek dziennie. Wybieraj czekoladę, która ma minimum 70% kakao, a jeszcze lepiej jeśli będzie miała minimum 90%.
SUPLEMENTY
Osoba narażona na chroniczny stres oraz doznająca długotrwałego lęku uogólnionego lub częstych napadów lęku, narażona jest na niedobór wielu substancji odżywczych, które zostają wypłukiwane w tych stanach emocjonalnych. Innymi powodami utraty tych składników jest nieodpowiednia, niezdrowa i źle zbilansowana dieta.
Do tych składników należy magnez (bardzo silnie wypłukiwany przez kawę), kwasy tłuszczowe omega-3 (dostępne np. w nasionach chia, migdałach, pestkach dyni, oleju lnianym), żelazo, witamina D (wytwarzana podczas ekspozycji ciała na słońce), cynk i witaminy z grupy B. Ważnym jest by je uzupełnić, na tyle ile to możliwe w sposób naturalny dzięki pożywianiu plus odpowiedniej suplementacji.
DARY NATURY – ZIOŁA
Ashwagandha
Zwana także jako indyjski żeń-szeń. Jest najbardziej znanym w Ajurwedzie ziołem i najbardziej cenionym dzięki swoim właściwościom antydepresyjnym, przeciw lękowym i stabilizującym nastrój. W walce z lękami jest wręcz nieodzowny. Kupuj ashwagandhe najwyższej jakości.
Waleriana
Czyli kozłek lekarski. Najczęściej stosowane w Polsce zioło na sen i uspokojenie odznaczające się wysoką skutecznością. Jej minusem jest działanie lekko otępiające umysł. Pamiętaj, że w przypadku ziół potrzebna jest cierpliwość i systematyczność w ich spożywaniu. Pierwsze efekty mogą pojawić się po kilku tygodniach regularnego ich zażywania. Są jednak skuteczne, naturalne i nieinwazyjne. Nie przyjmuj też jednocześnie kilku rodzajów ziół, chyba że zaleci Ci tak doświadczony zielarz.
Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy o tym nie słyszałam i muszę dodać, że na pewno będę musiała spróbować odstawić niektóre rzeczy. Mi bardzo pomogło zgłoszenie się do poradni https://www.terapiapoznan.pl/leczenie-nerwic/ gdzie właśnie zostawiłam moją nerwicę na zawsze.
OdpowiedzUsuńW dzisiejszych czasach coraz więcej osób korzysta z usług psychologa, aby poprawić swoje zdrowie psychiczne i ogólne samopoczucie. https://dominikhaak.pl/ oferuje profesjonalne usługi psychologiczne, które mogą pomóc w rozwiązywaniu problemów emocjonalnych, radzeniu sobie ze stresem i poprawie jakości życia.
OdpowiedzUsuń